Belçika Biraları

1. Westmalle Tripel, 9.5%

Bu Trappist Blonde Ale tipi bira, Belçika’nın geniş bira kültürünü temsil edebilecek özellikte.

Alkol oranı olsun, tadı olsun, güçlü bir bira olan Westmalle, baharatlı Belçika mayasından üretilmekte. Baharat tadı birayı içerken de ağzınıza gelmekte. Baharat tadına bir de yumuşak meyvemsi tatlar eşlik ediyor.  Trappist manastırlarına bağlı bira fabrikaları tarafından üretilen bira çeşidine Trappist bira denmekte. Günümüzde Belçika’da 6, Hollanda’da 2,  Avusturya, İtalya, ve ABD’de 1’er tane olmak üzere toplam 11 tane Trappist manastırı bulunmakta. Westmalle, Trappist bira üretimine örnek olacak özellikte bir bira. Ünvanını hak ediyor… ‘The Mother of Tripels’. Tripel biraların annesi gibi…

 

2. De Ranke XX Bitter, 6.2%

Bu altın renkli Belçika birasının malt seviyesi bir tık aşağı çekilmiş, şerbetçiotu seviyesi ise yukarı çekilmiştir. Mesela bu bira için düşük alkol seviyesi diyorlar ama biliyorsunuz ki Belçika güçlü alkol seviyeli biraları ile ünlü… Birazcık IPA’e benziyor bu yönden. Hafif bir tadı var. Kullanılan şerbetçiotları, biber ve çam -bu ikisi sayesinde doğal bir acı tadı geliyor. Denemeye değer olduğunu düşünüyorum.

 

3. Hoegaarden, 4.9%

Belçika’nın küçük bir kasabası olan Hoegaarden’da Witbier üretimi 14. yy’da başlıyor. Daha eski 15. yüzyılda Belçika Hollanda’nın bir parçası konumunda…

Hollanda o dönem birçok koloniye sahip ve dünyanın bir ucundaki kolonilerinden değişik birçok baharatı kıtaya taşıyor. Kasabada Witbier üretiminden keşişler sorumlu. Kolonilerden gelen bu yeni ürünleri kesişler bira hammadesine dönüştürüyorlar. Keşişlerin denemeye başladığı maddeler arasında Venezuela açıklarında Güney Karayipler’de bir ada olan Curaçao’dan gelen kişniş (coriander) ve Curaçao portakalı kabuğu (orijinal adı Laraha) da bulunuyor.

Hoegaarden’ın kendi tarihçesinde yazdığına göre, 1445 yılında bugün içtiğimiz Hoegaarden’ın reçetesi ortaya çıkıyor.

 

4. De Struise Brouwers Rio Reserva (St. Emillion Wine and Kentucky Bourbon BA), 11%

De Struise Belçika’nın en etkili modern bira üreticilerinden. Eski teknikler kullanarak ürettikleri deneysel biraları saygı görülmeye değer nitelikte. Rio Reserva serisi tam dört senedir fıçılarda yaşlandırılıyormuş. Tadını hayal ettikçe, ağzım sulandı gerçekten!

Şarabımsı amber rengi, malt ve zengin karamel tatları ile harmanlanmış gibi sanki. Bu zengin tada bir de ufak bir meşe baharatı eşlik etmekte. Yıllanmış bir viski gibi sahiden.

 

5. Rodenbach Grand Cru, 6%

Bu Flaman Red Ale tipi kırmızı birayı ‘karmaşık bir canavar’ olarak tanımlıyorlar. Karışımın 2/3’si meşe fıçılarda iki sene boyunca bekletiliyor… Bu bekleme sırasında oluşan bakteriler, fermantasyon için gerekli malzemeyi oluşturuyor. Ve günün sonunda ekşi -meyvemsi bir tad kazanıyor. Bu tat da zengin meşe ve karamel malt tadı ile karışıyor… Bir şarap gibi, yumuşak güzel bir peynir yanında götürün derim ben. Biraz havalı bir bira kendisi…