Bira Nedir?

Bira, dünya üzerindeki en eski içki türlerinden biridir.

Arpa maltının mayalandırılması sonucu üretilir. Su ve şerbetçi otu içerir.
Bira, su ve çaydan sonra en çok tüketilen üçüncü içecektir.

 

Tarihçesi

Bira, insanoğlu tarafından üretilen en eski içeceklerden birisidir.

Arkeolojik çalışmalar sonucu görülmüştür ki bira, ilk kez MÖ 10000 yılı civarında Ortadoğu’da muhtemelen tesadüf sonucu, buğday çorbasının mayalanması ile keşfedilmiştir. Biranın keşfi insanların yerleşik uygarlığa geçmiş olmasının bir sonucuydu aslında- böylece biranın hammaddesi olan tahılları bol miktarda üretip tüketmeye başlamışlardı.

Sümer ve Mısır kayıtlarına baktığımızda anlayabiliyoruz ki, yazının bulunmasından sonra bira Ortadoğu’da başlıca içki olarak bol miktarda tüketilmiştir.

Bira tarihte günlük hayatta ve dinsel törenlerde bol miktarda tüketilen bir içecekti. Hatta aynı zamanında çeşitli meyve ve tatlandırıcılarla III. Ramses döneminde bal ile karıştırılıp ilaç niyetine de kullanılmıştır.

Orta Çağ’dan bu yana özellikle Kuzey Avrupa biranın ana yurdu haline gelmiştir. 14. Yy. öncesinde bira genelde evde üretilip tüketilen bir içkiydi, ama 14. Yy. itibari ile birahaneler kurulup biranın kalitesi daha da yükselmiştir. Ve dolayısı ile daha çok tüketilen bir içki haline gelmiştir.

 

Osmanlı İmparatorluğu’nda Bira

Osmanlı’ya bira 1839 senesi sonrasında, Osmanlı’nın batıya açılma sürecinde girmiştir. Biraya ait ilk mevzuat 1847’de konulmuştur. Mevzuatın uygulamayı izlediği gerçeğini dikkate alırsak arpa suyu veya biranın 1847 öncesinde bilinip üretilip tüketildiğini söyleyebiliriz. 1840’lı yıllarda Osmanlı’da ilk birahaneler açılmaya başlamıştır.

1896’da Osmanlı’da bira üretimi 1,2 milyon litre idi. Bu oran 1913 ile 1914 yılları arasında 9,9 milyon litreye ulaşmıştır.

Türkiye Cumhuriyetinde bu rakama ancak 1940’lı yıllarda ulaşılmıştır…

 

Uluslararası bir içecek olmasından dolayı biranın yapımında ülkeden ülkeye değişiklikler vardır.

Belçika’da aynı Fransız peynirlerindeki gibi neredeyse bir yılın günlerini aşacak kadar bira çeşidi bulunmaktadır.

Birleşik Krallık’ın ale biraları, İrlanda’nın stoutları,   Danimarka’ın pilsnerleri, Almanya’nın ise lagerleri ünlüdür…

Tüm Avrupa’da adını Çek Cumhuriyetinden alan neredeyse tüm sarı biralara adını veren Pils’ler ise en fazla tüketilen biralardandır.

 

 

Yapımı

Önce arpa taneleri yüksek sıcaklıkta filizlenme yöntemi ile malt haline dönüştürülür. Ardından kavurulur. Kavrulma sürecinde bira rengini alır. Yani biranın kavrulma süresi biradaki renk değişikliğini sağlar. Daha sonra karışım sıcak saf su ile karıştırılır. Bir litre bira üretmek için neredeyse 6-7 litre suya ihtiyaç vardır. Yapımın son aşamasında ise şerbetçi otu eklenir. Şerbetçi otunda 200’den fazla aromatik kokunun bileşimi vardır.

Bir sonraki işlem ise fermantasyondur. Bu aşamada bira mayasının eklenmesi ile elde edilen şekerler alkole ve karbonik gaza dönüştürülür.

Fermantasyon işlemi yüksek sıcaklıkta yapılır.

Yoğun (özellikle esmer) biralar için 3 ila 5 gün 15-20 derecede sürer.

Sarı biralarda ise 7-10 gün boyunca 6 ile 8 derece arasında fermantasyon işlemi devam eder…